bergossip tanpa dosa

bergossip tanpa dosa

Sunday, July 31, 2011

kegembiraan di akhiri tragedi

yiihhuuuu..
seronoknya nak pergi tengok tentera tamat latihan
mesti banya abe-abe hensem
tapi biasela...name tentera..haruslah kulit berwarna malam sikit kan


memang ramai sangat manusia kat sana
sesak la jugak,
tapi ok la dapat tengok diorang berkawat
banyak org jual-jual
happening la...macam majlis konvokesyen kat u
tetiba hujan renyai-renyai
semua orang buat bodo lagi


haaa...tetibe bukan main lebat kau
terkedek-kedek aku dengan sedara lain lari
bagusla berteduh dekat surau
tiba-tiba ribut kuat gila
sumpah aku x tipu
habis..habis..
mcm kiamat kecik
pokok.khemah,bumbung..hancusss


paling teruk kereta la..
paling yang paling aku speechless bila kereta kami
selamat dan kereta saudara pon selamat
bayangkanlah kereta kami kat tengah
lori belakang kereta aku hancur
waja dpn kereta aku hancur
kami kat tengah-tengah parking ALHAMDULILLAH..
nak tengok hasil dari ribut ni..........................


*ehsan dari gamba blog lain sbb aku langsung x amik gamba




Ribut di Port Dickson 30 jul 2011

Ribut di Port Dickson 30 jul 2011





Friday, July 29, 2011

tetiba rasa sesuatu yang aku kena luahkan
yes...aku malas nak tumpang telinga orang
makanya bia dua-dua senyap
hanya jari dan mata yang bekerja untuk lelah


ya..ape yang aku nak luah?
aku rindu dia..
yes!betul!rite!true!
dah setahun lebih,godek-godek facebook
tertatap komen-komen lama
menitik ayaq mata
tiba-tiba kuatnya rindu ni
hati dah curang sangat malam ni..


dengan berani aku hantar mesej dekat MYSPACE
what????! old skool giler
takpela..aku dah x mampu nak telan
biarlah kali terakhir hantar mesej berbaur lucah,eh bukan
berbaur rinduuuu


dah setahun lebih kot..susahnya bila dah sayang
ada ganti pon tetap tak sama
ibarat aur dengan tebing
ade kene mengena ke?
ok..air mata menitik ke dua titiknya~~~



Friday, July 22, 2011

hekeleh

setakat baru pakai keta mahal dah nak berlagak?
jadi nurse dpt buat loan nak belagak?
dah nak hina-hina orang?
kemon la
aku sikit tak respect
setakat beli sume benda tu pakai LOAN da hebat sangat ke??
canang satu dunia kau banyak kasut
kau beli kasut baru
kau makan dekat Mc D
alololololoo
kalau boleh time nak pegi jamban pon kau nak bagitahu
so FUNNY...........................

Saturday, July 9, 2011

Friday, July 8, 2011

rindu ku padamu tak terungkap dengan kata-kata

rindu dengan Tok Ayah,
dulu tok ayah rajin bawak pusing bukit mertajam,
bawak pergi ceramah and tok ayah la penceramah tu
bangga dengar atok sendiri jadi imam,
suara sedap,tajwid bagus,
ceramah mantap!
tok ayah sayang binatang,pandai buat kebun,
suara tok ayah nyaring,kalau tempik semua kecut,
hari raya takbir anak beranak,
hari-hari kena paksa baca yassin setiap lepas wajtu solat


tok ayah sakit lama :''(
tok ayah makin kurus :""(
tok ayah selalu mintak urut kaki ,
sambil urut kaki main teka teki,nyanyi lagu jepun ;''')


lama-lama sakit tok ayah teruk,
tok ayah dah tak begurau lagi,
tok ayah baring je,tidur je,
akhirnya tok ayah tinggalkan kami dengan keadaan yang tenang,
muka tok ayah berseri,bercahaya,ramai yang tegur
(aku kecik lagi,jadi aku tengok muka tok ayah bersih,tu ja)


kami ramai-ramai keliling tok ayah,
time tu aku mampu baca surah pendek je untuk tok ayah,
orang kata kalau tajwid tak betul jangan baca surah panjang untuk jenazah,
nanti sakit..jadi aku baca surah pendek je time tu :'''(


sekarang aku dah besar,
aku bole mengaji,
insyaALLAH akan aku sedekah ayat-ayat tu :"")


AL-FATIHAH 
buat tok ayah
5.8.2005

Thursday, July 7, 2011

otak bebudak memang senang terpengaruh
gara-gara KL gangster la ni

puihhhh
ekal(2thn)= puihhh-puiihh kejenya
naik baran aku
ni salah sapa ni?
sapa bukak cita ni?

tajang berleluasa
almari mcm nak roboh
danish(6thn)= konon nak jadi malik
konon nak jadi shark
ni lagi sekor
aku jadi shark baru tekejot
salah sapa ni?
sapa bukak cita ni??? =_=''

Wednesday, July 6, 2011

fuhhhhh

beberapa hari ni aku asyik berdebat je
berpeluh jugak nak kemukakan pendapat
seriously aku x tinggi ilmu
ramai pulak tu,
nak-nak yg jenis berdebat dalam group
ilmu diorang dah la tinggi,siap hadis sume
aku mane hafal hadis pon...
tapi tu lah
berlapang dada
kadang-kadang diorang cakap x salah
mungkin berbeza pendapat jadi kite x sehaluan la
ibarat x kenal maka x cinta gituuuww

ape yang aku amalkan


"ALLAHUMMA RABBI YASIRRU WALA TU'A SIRU WATAMMIM BIKHOIR"


semoga ape yang aku buat ALLAH permudahkan


jadi sebelum aku berdebat
aku amalkan doa ni supaya ilmu yang aku akan
share bukan yang terpesong
dan alhamdulillah ilham tu datang dari ALLAH..
DIA bg ilham untuk kita fikir dan jawap dalam mase pantas


aku harap sangat yang aku berdebat bukan untuk riak
tapi untuk berkongsi ilmu'
dan semoga ALLAH ikhlaskan hati aku


seronok tahu kongsi ilmu
nak-nak bila kita dapat share ilmu tu dan org tu trime
rase sweet jek..
nak share makan nasi pon x pe..aku rela


berbunga kan ayat aku?
tapi aku xtahu la nak tulis care biar macam daun
redah je la...

Monday, July 4, 2011

pertanyaan

diaolog antara umi dan gua


gua: umi semalam ada kawan mira cakap, 
kenapa mesti menggunakan agama untuk  politik?


umi: agama islam ni syumul,meluas,politik 
        memang termasuk dalam agama
        mcm solat,puasa,n mcm2 lagi..xde 
        yang salah pon kalau kita nak tarik orang 
        ikut kita menggunakan islam..


gua: umi,pengerusi bersih kan amega,die kan bkn islam,x
        pe ke kite ikot die?


umi: amega tu NGO,dia x sokong mana-mana,
       perhimpunan bersih ni sbb dia dia  
       nak mintak sokongan untuk dia hantar 
      memorendum supaya pilihan raya dijalankan 
      secara adil dan saksama..
      walaupun dia bukan islam,tapi perjuangan  
      dia untuk tujuan yg betul
      jadi dalam islam pon x salah kita sokong...


gua: tapi semua orang cakap nanti pecah  
         belahkan lah, dah x aman la..


umi: bende tu jadi x aman bila ada polis  
        masuk cmpur bwk pemedih mata,
        asap, suma tu la buat jadi kecoh..
        kalau polis datang sekadar menjaga
        xde masalah..takkan la nak buat kecoh xde sebab..
        lagipun semua mintak pilihanraya bersih,
        bagi je la..kenapa nak takut kan..


gua: ramai kwn mira mrh bila kita bangkang pemimpin,
       padahal pemimpin tu yg membangunkan  
       negara,memajukan..kita ni pndai komplen jep..


umi: singapore tu,pemipin dia kafir,amerika yg jahat tu
        banyak jugak buat pembangunan...
        kenapa dia buat jugak pmbangunan?
        dunia pulak tu kesan dgn pembagunan dia,
        tapi dia jht,kita kena sokong jugak ke kejahatan 
        dia??dah memang tugas die..
       dia nak jadi pemimpin kena la buat pembangunan
       tapi yang kita bangkang cara dia..
       adakah mengikut hukum syarak?
       adakah dia memrintah mengikut undang2 islam??
       macam hukum hudud..
       bila kita tolak hukum tu dan buat undang2 
       sendiri..maka boleh jatuh kafir...


gua: tapi nak buat hukum hudud kan 
        kena lepas ciri2 dia dulu kan?


umi: memang betul,tapi niat kita ade ke nak
        laksanakan hukum tu?
       ada x usaha dalam melaksanakan?
       ALLAH xkan tanya hasil,tapi 
      ALLAH akan tanya sejauh mana usha kita..



gua: ada yg cakap,klu bukan sbb pemimpin tu
        xde lah kita ni dpt masuk uitm..

umi: salah tu..bukan sebab pemimpin tapi sebab ALLAH
        yg menizinkan..
        jgn salah bercakap..takut rosak akidah..



gua: macam mana ek kita nak cuba 
        yakinkan orang lain dgn ilmu yang kita ada?
       kadang-kadang berbalah n nanti gadoh...


umi: memang susah bila kita x dapat 
        beza antara jahiliah dan yang betul..
        kadang-kadang kita ni nama je islam, 
       kalau kita ikut sesuatu tp kita x 
       mengaji mmg jadi salah
       contoh,kita tahu solat,kita rukuk sume betul
       tapi kita langsung x g mengaji tentang 
       hukum hakam solat,org buat kita buat
       maka solat kita x diterima
       kalau kita buat sesuatu tu,
       walau salah tapi kite berusaha mengaji
       tuntu ilmu,ALLAH maafkan sbb kita slh dlm belajar..
       
      untuk meyakinkan org tu seeloknya kita 
      x pyh bertengkar lah...cari je video2 ustaz agama,
       video ulama yg bgtahu psl benda tu,
      biar org tu faham sendiri,
      kita ni kdg2 x tinggi ilmu..jadi org ssh terima,
      kalau dia bantah ulama cakap,
      maka dia tu nak ikut sapa?
      sapa lagi panduan untuk hidup dia?
      sapa lagi yg dia nak ikot kalau 
      ulama pon dia nak lawan..


gua: apa makna bende tu betul tapi cara jahiliah?


umi: bende yang dia buat betul, tapi dia menolak 
        segala hukum agama...
        contohnya,org mencuri nak sedekah
        niat kan bagus,tapi disbbkan jahil
        dia guna cara yg slh...


...................................................................................


gua tanya ayah pulak satu soalan


gua: ayah kawan mira cakap anuar tu baik dgn amerika,,yeke?


ayah: bukan anuar je tp semua..
          amerika tu kan mcm ada kuasa
          dia tarik saham dia kat malaysia ni 
          berjuta rakyat hilang kerja...
          baik dengan orang kafir ni 
          x salah pon..cume jangan ikut dia
          sudah....


gua: lagipon klu dia jek baik dgn us,
        baik dia suruh depa mai serang malaysia je kan
        dia kan asyik kena tduh la,
        kena siksa dalam penjara la kan..


thanx....love u umi ayah














tsk3 T_T

macam-macam pulak nak cerita ini hari
ade seorang customer datang beli CD
memang nampak kebapaan weh
siap caring tanya kitaorang dah makan ke belum


dia selalu datang,
regular customer,
KETUA KASTAM tu...
ketua kastam beli cetak rompak bai,
dia beli blue ray,
harga RM25 ok
tapi dia bayar RM5 je???


lagi 20?
upah...




zipppppppppp....


last day

tadi dah last kerja kat kedai CD
sedihhh...
"akak" tokey kedai nanges..
gua tahan je air mata
best lah bos gua..
kalau bukan disebabkan hukum,memang gua akan kerja dengan diorang


tapi takpe..
ada masa gua melawat,
gua kenang jasa dia jaga gua as a workers


tadi sempat bercerita pasal isu BERSIH dengan dia
hebat jugak pendapat dia,
telan air liur dengar pengetahuan am dia,
solute la..




thanks AKAK FENNY!

Sunday, July 3, 2011

VS

ape beza melayu dan islam?
adekah melayu itu islam?
dan adakah islam itu melayu?


melayu:
perhimpunan konsert jom heboh?
perhimpuan menari poco-poco?
perhimpunan konsert justine bieber??


islam:
perhimpunan ceramah agama??
perhimpunan tahjut beramai-ramai?
perhimpunan dengan ulama????


tapi..cube tengok mane perhimpunan yang lagi kontroversi?
mana perhimpunan yang ada FRU?
mana perhimpunan ada pemedih mata?
mana perhimpunan ada semangat jihat?


perbeazaan yang anda boleh pikirkan sendiri..
wallahualam......